EMAG

EMAG

Sanatate


Consultaţiile stomatologice, gratuite până la 18 ani

Accesul copiilor la serviciile medicale gratuite este asigurat de stat, conform legislaţiei medicale actuale. Află care sunt drepturile de care copilul tău beneficiază!
Până la vârsta de un an, medicul de familie trebuie să facă două vizite gratuite la domiciliul copilului: una după externarea din maternitate şi una când cel mic împlineşte o lună.
,,Copilul are dreptul la controale medicale periodice la medicul de familie, consultări specializate dacă se impun, vaccinări, analize, investigaţii şi tratament gratuit”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Copilul are dreptul la control medical de rutină gratuit la vârsta de 2, 4 şi 6 luni. Ulterior, controlul medical periodic trebuie să fie efectuat la vârsta de 9 luni, 1 an, 1 an şi 3 luni şi 1 an şi 6 luni.
Începând cu vârsta de 2 ani şi până la vârsta de 7 ani, controlul medical trebuie realizat anual, iar după 7 ani trebuie mers la medic o dată la doi ani.
Consultaţiile la medicul specialist pot fi făcute cu trimitere de la medicul de familie, iar în caz de urgenţă, fără trimitere.
Copilul mai are dreptul la consultaţii stomatologice gratuite (la clinici de stat) şi la reţete compensate, indiferent de afecţiune.
Vaccinările, obligatorii
Schema de vaccinare obligatorie este asigurată de către stat. Aceasta cuprinde vaccinul ce se face în primele 24 de ore de viaţă, după care cel de la vârsta de 2 luni, la medicul de familie.
Celelalte imunizări gratuite se fac la 4, 6 şi la 12-15 luni. Următoarele din această serie se fac la 4 ani, la 7 ani, la 9 ani şi la 14 ani.
Când primeşte lapte de la stat
Laptele praf se acordă gratuit pe baza unei reţete eliberate de medicul de familie, până la vârsta de un an.
Câteva dintre criteriile de acordare a laptelui sunt: copilul nu primeşte lapte matern (din cau­za unei afecţiuni medicale, precum epilepsie sau insuficienţă hepatică), locuieşte într-un centru de plasament sau nu are o greutate normală conform vârstei lui.
Alăptatul face bebeluşii mai deştepţi
Odată ajunşi la vârsta şcolară, mai ales băieţii se descurcă mai bine la matematică, la citit şi la scris.
Specialiştii de la Universitatea din Australia de Vest sunt de părere că legătura care se creează între mamă şi copil o face pe mamă să fie mai grijulie faţă de copil şi mai atentă la educaţia lui, iar băieţii răspund mai bine la atenţia primită din partea mamei.
„Studiul nostru dovedeşte o dată în plus că alăptatul pe o perioadă de minim şase luni are efecte benefice asupra dezvoltării copiilor, de aceea mamele ar trebui să fie încurajate să alăpteze”, a subliniat Sr. Wendy Oddy, coordonatorul echipei de cercetători care a realizat studiul.
Te-ar mai putea interesa:
O echipă de cercetători australieni a descoperit că mamele care îşi alăptează copilul cât mai mult timp, măcar şase luni, au copii mai isteţi.

Sucul de Morcovi
De ce este bine să bem câte un pahar de suc de morcovi pe zi? Pentru că este un elixir antiîmbătrânire şi grăbeşte vindecarea în multe afecţiuni.
Cel mai important nutrienţi pe care îi conţine morcovul este betacarotenul (o substanţă care măreşte rezistenţa organismului în faţa îmbolnăvirilor), precursor al vitaminei A. De asemenea, betacarotenul este un antioxidant important, care ajută la menţinerea şi refacerea acuităţii vizuale bune. Tot betacarotenul din morcovi ajută şi la susţinerea ţesutului epitelial din jurul organelor interne.
Un pahar de suc de morcovi pe zi îţi curăţă eficient ficatul de toxine şi contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Doctorul Max Gerson îl recomandă pacienţilor săi în tratamentul diferitelor boli şi în prevenţia cancerului. În cazul unor afecţiuni grave este indicat să urmaţi o cură de câteva zile în care să includeţi în meniu şi sucul de morcovi cu mere.
Amestecă în blender 5-7 morcovi feliaţi şi un kilogram de mere tăiate cubuleţe şi bea sucul rezultat pe parcursul unei zile.
Este bine să consumi sucul proaspăt. Dacă îl introduci în frigider sau îl laşi la temperatura camerei mai multe ore îşi pierde din nutrienţi.
Vinul Alb va strica dintii
Dacă vă place vinul alb, atenţie mare la sănătatea dinţilor. Vinurile albe strică dinţii mai rău decât cele roşii.


Oamenii de ştiinţă au descoperit că vinurile albe, precum Chardonnay sau Pinot Gris, macină smalţul mai repede decât vinurile roşii, precum Merlot şi Bordeaux. Cercetătorii spun că un contact prelungit al dinţilor cu vinul alb erodează smalţul, făcând dinţii mai sensibili la rece, fierbinte şi la dulciuri.
O echipă de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, a studiat efectul vinurilor din Germania, Franţa, Italia şi Spania asupra smalţului dinţilor scoşi de la bărbaţi şi femei cu vârste între 40 şi 65 de ani.
Dinţii au fost scufundaţi în vinuri timp de 24 de ore şi apoi au fost analizaţi la microscop. Dinţii păstraţi în vin alb erau mai vătămaţi decât cei din vinul roşu.
Slăbeşte fără să te înfometezi
Eşti o gurmandă şi-ţi place mâncarea gustoasă şi consistentă. Iată că-ţi propunem o dietă cu alimente săţioase şi bogate în fibre şi în proteine, care te va ajuta să dai jos 3 kg în 2 săptămâni.
Această dietă este concepută de specialişti ca să nu suferi de foame între mese. Secretul ei se află în alimentele cu valoare calorică mică, care sunt foarte săţioase, permiţându-ţi să scapi de kilogramele în plus. Până nu demult alimentele bogate în grăsimi erau considerate cele mai săţioase.
De curând, nutriţioniştii au descoperit că un meniu cu un conţinut ridicat de proteine şi de fibre inhibă senzaţia de foame pentru mai mult timp şi, în plus, contribuie şi la accelerarea metabolismului. Meniul zilnic pe care ţi-l propunem are în medie 1.300 kcal. Poţi să ţii această dietă una sau două săptămâni.
- 3 Kg în 14 zile
Ziua 1
Mic dejun: 1 cafea, un pahar de lapte degresat şi 3 felii de pâine integrală.
Prânz: 50 g paste integrale cu sos de roşii, busuioc şi brânză rasă.
Cină: 150 g carne de vită slabă la grătar cu fasole verde şi o felie de pâine